Ingemar Johansson 1947-2019


Foto: Åse Ström

Ingemar Johansson har gått bort, endast 72 år gammal. Han arbetade på Västerås stadsbibliotek i 25 år och satte sin prägel på musikavdelningen. Vi kollegor minns honom som en mycket pålitlig och kunnig person som aldrig hade behov av att skylta med sina kunskaper men som alltid var hjälpsam och hade svar på de mest invecklade frågorna. Genom alla år bibehöll han sin nyfikenhet på musik, och alldeles särskilt på lite udda kombinationer av jazz och världsmusik. Han kunde inte sällan komplettera bibliotekets skivsamling med sin egen, när besökarna hade speciella önskemål. Teknik och IT var ett annat stort område där han alltid låg i framkant. Periodvis tog dessa frågor den större delen av arbetstiden i anspråk.

Privat, och efter pensionen, kunde han ägna sig även åt ett par av sina övriga stora intressen: resor och fotografering. Med sin fru Ingrid har han rest långt bort i världen och skickat vykort till jobbet från avlägsna platser. När vi andra "tar kort" så har Ingemar ägnat sig åt riktig fotografering. I många sammanhang – inte minst på SMBF:s mötes- och kursdagar – har han setts med sin stora kamerautrustning i högsta hugg. Och resultatet blev också bättre än det mesta, vare sig det gällde växter, fåglar, byggnader eller musiker i aktion. På senare år ställde han ut sina foton på bibliotek och i konsthallar.

In i det sista var han aktiv med sina intressen: hade abonnemang på konsertserier, var med på Ingrids körrepetitioner och spelade in livemusik. Ingemar var en föredömligt aktiv medlem i SMBF, både som styrelseledamot och som vanlig medlem. Han lät inte en sådan detalj som pensioneringen hindra honom från att fortsätta med det.

Anna Duberg
Västerås stadsbibliotek

SMBF
Denna sida senast uppdaterad 2020-09-08